onsdag 21 maj 2014

Debattera med aktuella argumenter

Vi har jobbat och tränat med argument och hur man kan debattera, under tre veckor. Läraren lärde oss hur kan vi skriva fakta argument. Första vecka delade vi på olika grupper med olika ämne. Varje grupp hade sitt ämne och alla bor hitta och skriva aktuella och fakta argumenter. Med hjälpen av filmen ”the great debatters” kunde vi förstå hur kan vi debattera.

Under den tre veckor försökte vi hitta fakta information om vårt ämnes grupp. Förut jobbade vi med argument också, men det var lite annorlunda. Vi skrev argument bara om våra tankar och åsikter. Men den här gången bor vi hitta aktuell information och detektera dem med hjälp av deras källor. Det var mycket lärande för mig.

Jag känner mig nöjd om mina insatser under lektion, vi kunde jobba i en grupp och konsultera med varandra om texter och hjälpte varandra att skriva på bra sätt.

Hela lektionen var rolig och bra. Den roligaste del var när de andra grupperna debatterade och alla försökte att övertyga varandra om att just de hade rätt. Det var nästan som en tävling och alla ville vinna. Det var mycket roligt.

Om jag vill göra om debatten, vill jag inte ändra på nånting. Jag vill inte debattera ensam med ingen grupp. Det är ett bra ide att jobba med grupp, man kan få råd av varandra.  Det var lite svårt at hitta material på internet men läraren hjälpte oss.

Lektionen var mycket lärande för mig. Nu vet jag om man vill övertyga andra, det är bättre om man har ett faktum argument, inte bara personlig åsikt. Jag tror att min insats var bra, men jag behöver mer träna på min röst när jag hålla tala.




måndag 28 april 2014

Icke trovärdig text om abort

Vi har valt en text från sidan: Ja till livet: Källa


Hur ser webbsidan ut?
  • Webbsidan är ganska lång och det finns mycket reklam i.
  • Texten verkar seriös.
  • Det finns några källor i slutet av texten.
  • Texten har inget datum.

Hur är texten?
  • Texten är vanlig och det förklarar innan och efter aborter.
  • Texten har ca 3000 ord.
  • Det finns mycket fakta i texten men inte så mycket fördjupande exempel.


Vem har gjort webbsidan och vem har skrivit texten?
  • Det är en egen företagare.

Varför är webbsidan gjord?
  • För att ge information för att ge nackdelar om att ta abort.


Är sidan aktuell?
  • Det finns inget datum för att visa när den texten har publicerats.


Målgrupp?
  •  Målgruppen är att hitta nån text som man inte kan tro på. 


Leila, Katja


måndag 21 april 2014

Kämpa för sitt mål

Vi har såg en film tillsammans som heter ” The great debaters ”. Filmen handlade om ett debbatlag på en collage som heter Wiley collage i USA. En afro-Amerikan lärare, lärde sina elever att hur kan de debattera. Deras mål var att ha samma rättighet som Amerikans folk i samhälle.

Vi såg filmen på två dagar . filmen var en sannhändelse och den var mycket märklig.  I filmen fanns många scenen som påverkade mig men det var en scen som intresserade mig mer. På början av filmen när Samanta steg av bussen, fanns en bänk som skrev på den ”endast vita”. Det betyder att afro- Americaner hade ingen rätt i samhälle och allting var seperat för dem. Herr Tolson och hans debattlag kunde att byta den situationen. På sist av filmen när vann på en debbat mot Amerikan elever, visade de att Afro-Amerikaner kan också utbilda sig i en hög nivå collage som Harvard.

Den filmen visade mig om man har ett mål i sitt liv, måste man kämpa för det. Att uppnå till ett mål är inte gratis, du måste jobba hård. Man kanske får svåra problemer på  väg ,men man bör inte att  bli besviken.

onsdag 16 april 2014

Döm inte på förhand

Nu är det vanligt att döma andra på förhand, tyvärr. När man träffa en annan person för första gången, man bara bedöma automatiskt personen. Det  är helt fel.

För det första,  man kan döma helt  felaktig. Till exempel man kan inte behandla en person på ett dålig sätt bara för att den personen har annorlunda kläder eller vara inte samma som de andra.

För det andra, det finns skillnad mellan utseende och inre i en person. Om en person pratar inte så mycket med andra och vara tyst, det betyder inte den personen är sur eller elak. Exempelvis som Ove och Parvaneh. Ove var en man som var tyst och såg arg ut, men Parvaneh dömde inte på en gång. Hon tyckte inte att han är en egennyttig människa,  och hon tyckte rätt.

Dessutom att döma andra är en orättvis och omoraliskt sak. Tänk om dig själv. Till exempel om andra omkring dig döma dig på fel sätt, hur känner du?

Snälla alla som läser den texten, sluta att döma andra av utseende. Alla människor får att vara på sitt sätt och vara vad de vill utan att räda att dömas fel.

söndag 6 april 2014

Öde till en man som heter Ove

I dag var den sista litteraturdiskussion om Ove. vi var nästan många med olika tankar. vi fikade och pratade om Ove. 

Jag brättade om socialmyndighet att ska hämta Rune från Anita. De tycker att Anita kan inte ta hand om honom. Jag tycker att det kan inte vara demokrati att man kan inte bestämma över sitt liv. De tänker bara på reglar och bryr sig inte om känslor.

Assad brättade sin tanke om Rune och Ove. han sa de pratar mycket om bilar och han jämförade de med sin bror. Assad sa att när hans bror ringer, först han fråga om hans bil och sen de andra.

Med diskussion  jag kunde lärde mig många nya ord och hur kan vi använda de i en mening. nu fick jag reda på att pratar bland andra elever, förut blev jag mycket stressad.

Jag tror att Ove kände sig lycklig, när han dör. Därför han hade många vänner runt omkrig sig. Han är en bra man i andras minnen, det är viktigaste sak till en person, tror jag.

torsdag 3 april 2014

Sammanfattning av kapitel 32

Tillbakablick: Sonja sa där ” Alla människor vill bara leva ett vanligt liv, värdighet är bara olika saker för olika människor”. Hon sa också för män som Ove och Rune var väldigheten kort. De alltid hade fått klara sig själva när de växte upp. De både män fångade i fel tid, tyckte Sonja.

Ove försökte ta livet av sig igen med ett gevär. Han klätt på sig kostym till självmord. Men han gissade den kan bli fasligt mycket blod på kostym. Han klä av sig kostym och viker dem. Han skrev ett till Parvaneh och förklarade att begrava honom i kostym bredvid Sonja.

Adrian och Mirsad knallade upp till Oves hus några sekunder senare. Ove öppnade dörren och kollat på dem. Adrian förklarade att Mirsads pappa slängde ut honom hemma därför pappan hatar homosexuella.

Mirsad har ingen släkt i stan och han tänkte han kan stanna med Ove.nästa dag Ove vaknat med inte bara en katt utan även med en homosexuell. 

Leila och Fatima

måndag 31 mars 2014

Sammanfattning av kapitlet 27

En man som heter Ove och en övningkörning

Tillbakablick: Ove och Rune tävlade att köpa bilar. Ove köpte en ny modell av Saab och Rune en ny Volvo. Årtiondet följde de att köpa nya bilar. Till sist köpte Rune en BMW. När Ove hörde det, blev han arg på Rune. Då blev de osams för 40 år.

Ove och Parvaneh började övningkörning. Det gick inte så bra. Prvaneh ville ta körkort för automatväxel, men Ove vill att hon ska ta ett riktig körkort. Han tror att en bil med automatväxel är inte en riktig bil.


Under körning var Parvaneh mycket stressad. Ove pratade med henne att hon kan lära sig att köra. Han vissade Parvaneh gas , broms och koppling. På eftermiddagen kunde Parvaneh att köra bil.

Fatima, Tulay, Abel, Leila

lördag 22 mars 2014

En hjälpsam man

Idag diskuterade vi om Ove. under nästan 40 sidor läste vi om hur Ove försokte att ta livet av sig igen. Prvaneh bad Ove att hjälpa henne om övningkörning och Ove tackatde ja.

Jag berättade att varför Ove försöker att ta livet av sig. Sonja och Ove var tillsammans en lång tid med varandra. Sonja var den enda person som Ove hade i sitt liv och han älskade henne. Nu är hon dör, och han vet inte hur han kan leva utan Sonja.

Alla sa sina åsikter om romanen.  Assad pratade om att i Irak, när en kvinna ska födda ett barn, hennes man får inte att stanna i sjukhuset. Han sa att han var tvungen att sttana i sin bil när hans fru var i sjukhuset . Fatima och Thwe Thwe Oo pratade om medecin och skillnaden mellen medicinanvändning i Sverige och andra länder.


När diskussionen blev klart, fyllde vi tidslinjen som vi började tidigare. På sist pratade vi om vad kommer att hända i resten av romanen och kan Parvaneh hjälpa Ove eller inte.

Bättre skolan med skoluniform

Vi tycker att skoluniform är bra till elever och skolan båda av två därför det skulle skapa en vi-känsla.

För det första fördel,  med skoluniform det skapa inte skilland mellan fattiga och rika elever. Det skulle inte eleverna dömas sina kläder med andra.

För det andra, elever behöver inte tänka på vad de kunna ta på sig varje dag. Dessutom  det skulle inte tänka på hur de kan vara bättre än förra dag och andra elever, de kan bara fokusera på skollektion.

För det sista, det skulle ekonomisk att ha skoluniform. Föräldrar behöver inte köpa nya och märka kläder varje månad. De kan spara pengar, det är gagna till familj och samhälle.


Vi hoppas att ni besluta att skapa skoluniform. Det hjälper att spara pengar. Ändå elever jämföra inte sina kläder med andra och alla ellever kan vara i samma sätt.


Leila, Adrian och Thwe Thwe Oo.

söndag 16 mars 2014

Kan Ove bli en bra pappa?

Som varje fredag hade vi diskussion om Ove. Vi pratade om Ove och hans lycka med Sonija och deras barn som var ofödda.

Vi fattade att Ove är en hjälpsam man. Han gör sin bästa i alla fall utan att väntar på någon belöning. Nu vi ändrade sina tankar om Ove, vi fattar att han är en snäll man.

Jag undrade att varför Ove visade ingenting när han hörde att han ska bli pappa. Jag tror att hans barndom påverkade honom. Han känner sig rädd att kanske han kan inte bli en bra pappa. Stina frågade Cai att vad han gjorde när han viste att ska bi pappa.  Han sa han gjorde ingenting,  som Ove. Det är svårt att säga nånting i den här situation. Man kan vara olika i en samma situation.

Förutom Ove pratade vi om olika andra ämnen. En av dem det var om graviditet och hur det är i olika länder. Det är olika att när en gravid kvinna säger till andra att hon är gravid. Stina sa att i Sverige man säger efter vecka 12, därför de vill bli säkra på allt om barn och sedan säga till andra. Tulay sa att när hon blev gravid, hon sa inte direkt till sin pappa, först till mamma och sen mamma sa till pappa. Det är onormal att dotter pratar direkt med pappa om graviditet.

vi har läst nästan hälfte av boken och nästan vi är säkra att Ove har inget barn. Jag är nyfiken på att vad har hänt med barnen och värför.

söndag 9 mars 2014

Visa intresse utan att säga ens ett ord

Idag pratade vi om nästan  40 sidor av boken och få vi  veta mer om Ove. Vi hade två gäster också, Sfis rektor och Vuxenutbildnings rektor. De satt och bara hörde vad vi har sagt.

Vi var så många idag, vi pratade mycket om oves fru, Sonja. Vi diskuterade  att hur de träffades med varandra  och varför Sonja valde Ove. Några av oss tänkte att kanske Sonja var inte kär i Ove  eftersom de hade inte samma tankar och hon valde honom bara för att Ove var samma som hennes pappa. 

Jag pratade om Sonijas skäl för val Ove. Hon tyckte att Ove trodde på rättvis och moral utan att tänker på att fick medalj eller diplom och hon tänkte att ingen annan man åker fel tåg tre månader bara för att sitta brevid en kvinna och lyssna på henne.

På sist av diskussion pratade vi om hur Ove räddae en person som hoppade i härnvägen och är Ove en hjälte eller inte.

När har jag börjat läsa boken, tyckte jag att Ove är en tjatig människa som aldrig blir nöjd, men nu min åsikt är förändras. Ove är snäll men han kan inte visa den.




måndag 3 mars 2014

Kan en man ha flera fruar?

Idag diskuterade vi om boken som varje fredagar. Vi skulle ha läst till sida 123.

Stina har skrivit en  sammanfattning om fyra kapitel på blogger. Det underlättat för mig som inte har läst boken. Först pratade vi om Ove och hans vän, Rune och varför dem blev osams. Några av oss hade sina tanke om Ove och att det är konstig atttvå kompisar, på grund av en bil,  bli osams. Sedan  börjadevi prata om andar saker, om man och kvinna, religion och bilar.

 Asad pratade om bilar och viken sorts bil är bättre. Vi diskuterade om män, att med vilka villkor kan de ha flera fruar. Cai frågade om religion och Islam, han sa att han inte har  så mycket information om religioner som finns i världen. Stina förklarade jättebra om det och hon  berättade vilken religion som kom först och vad hände sen. Det var mycket intressant för mig. 

vi hade en bra dag, vi fick information om olika ämnen. Jag hörde olika åsikter om ett ämne exempelvis om en man kan ha flera fruar samtidig eller inte. Nästan alla kom överens att det kan man,men det är inte ok. Det är rolig för mig att höra andras åsikter och sen jämföra dem med mina.







torsdag 27 februari 2014

Mitt första steg

Det var nästan för två år sedan som jag började SFI, här i Komvux. Det var annorlunda till mig att börja skolan i ett annat land som jag inte kunde prata på deras språk.
Det var en dag i mars som jag började SFI. Vi har flyttat till Luleå 3 månader innan att vi börjar skolan.
Jag var mycket orolig om hur kan jag åka till skolan eller vad kommer att hända i skolan eftersom jag inte kunde ens ett ord på Svenska.

När jag nådde skolan, såg jag en plats med många elever som satt på stolar. Det var rast och de eleverna var på rast, tänkte jag med mig själv. Det fanns en restaurang, ett bibliotek och en reception, där i första våning.  Det var helt annorlunda med min skola i mitt hemland. Det var stort och finare än min skola. Jag gick i en 2 våningar skola med nästan 40 klassrum och en stor gård. Gården var vår idrottplats heller, det var hela min skola.

Jag såg några personer som såg ut ny som mig, jag kände mig bättre för jag var inte ensam. Jag skulle fråga dem viket rum måste vi gå, men jag kom ihåg att jag inte kan prata, då jag stod tyst nära dem. Efter ett tag fattade jag att de som är nya har en introduktion kurs. Jag hittade klassen och satt mig och väntade på lärare. När läraren kom presenterade hon sig och sedan vi heller, knappast. Hon heter Alexsander och hon var en trevlig lärare. När hon pratade vi förstått inte så mycket, men när hon pratade med kroppspråket, det blev mycket bättre. Under intro kursen visste jag  att svenska språk är så svårt.

Jag tror att om man vill börja en ny sak, först blev svårt, första stegen är svåraste saker på början. Det kommer problem, ens kan man bli besviken, som jag på första dagarna på SFI, men man måste kämpa och försöker att lösa problem. Allt går om man vill. Man måste tro alltid på sig själv och tänka positiv annars når till mål blir svårt.


söndag 23 februari 2014

Veta mer om Oves personlighet

Idag hade vi första diskussion om romanen. alla hade sina lappar med sina tankar, vi pratade med varandra rund ett bord och vi hade fika under diskussion.

Vi praatde om Oves barngdom och vad hände när han blev ensam. Jag berättade om Ove när han kallades Tjuv i sin arbetsplats, men det var inte viktig för honom. Hans pappa lärde honom om man inte gör ett misstag behöver inte vara orolig, därför det var inte så viktig till honom. Jag tror att hans pappa hade rätt eftersom direktören fattar att den var inte han som tog pengarna.

I diskussionen alla hade roliga tankar. När andra pratade om sina tankar, det var några av de intresserade mig, till exempel när Thwe Thwe Oo sa att hennes pappa är nästan som Ove. Hennes pappa vill inte lyssna på andra åsikter och han har sista ordet.


Jag tycker att sådan diskussion är bra till båda träna prata och läsförståelse. När vi pratade med varandra, jag fattar att jag förstår fel några delar av boken. Det var bra att höra vad andra tycker om Ove.

tisdag 18 februari 2014

Den här gången blev Maryam glad

Maryam är ung flicka som har bott med sin mamma. Hon har känt sig ensam eftersom hon har förlorat en syster och en bror i en hemsk trafikolycka för 10 år sedan, redan då blev hon ensam. Men efter ett tag hon blev glad och lycklig. 

Hon har klart universitet men hon kunde inte få något jobb. Hon var djupt deprimerad, hon var hemma, gick inte ut och hade inte umgås med sina vänner. När hon se att hennes vänner är glada och lyckliga, blev hon ärg på sitt liv. Efter en lång tid fick hon sitt favorit jobb, jag kunde se glädje i hennes ögon efter det hennes humör förbättrades och då  hon giftas med en bra man hennes glädje blev fullständig. 

söndag 16 februari 2014

Träffa nya personer

Idag har vi skrivit igen en dialog, om andra kapitlet. Det handlar om en ny familj som har flyttat till Oves område, en man, en gravid kvinna med två sina flickor. Ove träffar Pravaneh I den här kapiltet.

Jag var med Adrian, Thwe Thwe Oo och Lidya, en rolig grupp. Vi skrev en dialog med varandra och väljade att vem som vara Ove eller Prvaneh och vidare. Sedan gick vi i ett annat klassrum och övade sina roller med hjälp av Stina, hon hjälpte oss mycket med uttal.

Den här gången blev lite lättare, idag användade vi vardaligligt uttal t ex vi sa "de" iställe "det"..., med mer träna på den vi kan prata liksom en svensk, det är viktigaste sak, tror jag.

Jag tror att Ove är en petig man som vill göra allt med ordning. Han tycker att de som är inte samma honom, de är idiota. Men han har fick nya granar, jag tror att den nya familj kan indirekt hjälpa honom att byta sitt liv och kommer ut ur sin ensamhet.

  
Den sätt är bästa att man kan lära sig med. Tidigare böcker var svårt att förstår, jag kunde inte fatta på riktig men när vi skriver med varandra och spela den, jag vet vad handlar om boken eller vad händer i den.

torsdag 13 februari 2014

Spela upp en roll

Idag hade vi ett program för träna prata och uttal. Vi jobbade med första kapitlet av ”en man som heter Ove”. Vi skrev dialog om det och samtidigt vi tränade med uttal, det fanns två grupper och jag var med Rahele och Bewar. först skrev vi dialogen och sedan Stina häjlpte oss för återbrätta dem med bra uttal.


Jag tror att jobba med grupp är bra . Med arbeta i grupp kan man etablera kontakt med andra klasskamrater, vi kan pratar mer på lektion och säga sina åsikter och diskuterar med varandra. Det var inte svårt att skriva dialog, det var en bra repetition på skriva.


Jag spelade inte idag, men om jag kunde uttspela, jag tror det kunde vara roligt, det  första gången är lite svårt och lite stressig att stå fram för de andra, prata, visa sina känslor och försöker att ha bra uttal.

Jag tror att det är bra att vi hade den här lecktion idag, man kan vågar sig att prata högt,  träna bort sin ångest och man kan ha ett grupparbete.

tisdag 11 februari 2014

om en man

Jag vill gissa om en man som står på en bild.
Han heter Ove och han är cirkel 60-65 år gammal, han och sin katt bor i en lite stad, han har gift sig men han förlorade sin fru.

Han är lång och har gråt hår, han ser snygg ut med kostym som han har ta på sig. Han har kanske vit skin, blå ögon och en smal näsa. När han var ung, han tränade mycket eftersom han är iform ännu.


Han är snäll mot andra men han är inte så mycket social, han gillar att vara ensam med sig själv. Han var så glad och lugn förr ut men nu han är deprimerad. Kanske han är arg på livet.

Lite om mig

Jag heter Leila och jag kommer från Afghanistan. Jag har kommit till Luleå för 1 år och 8 månader sedan och jag börjat lära mig svenska efter nästan 3 månader. Jag tycker att språket är första och viktigaste sak som man kan ta kontakt med andra, annars livet bli svårt.
Dari är mitt mothersmål men jag kan persiska, svenska och lite engleska. Nu håller jag på svenska och engleska.

 I hemma talar vi dari, men jag läser böcker på persiska och talar jag med mina vänner på persiska.

Här i skolan har lärt mig svenska och engleska och jag vill lära de väldig bra. Jag brukar titta på svensk TV det är bra för att jag kan förstå hur kan jag prata eller hur ett ord kommer i en mening, men tidningen, läser jag på mitt språk, det blir tråkig på svenska(till mig).

Jag tror att det är bra om man läser svenska novellar, den som vi gör i skolan, lära nya ord. Det bli toppen om man har några svenska vänner.


Jag skriver på svenska när jag göra mina uppgifter eller när jag chatta med mina vänner.

tisdag 4 februari 2014

Diskutera

Idag pratade och läste vi om pappaledighet och diskuterade vi om att är det bra att män vara hemma hos barn eller inte. 
Nästan alla håller med att bra till barn och till pappa heller. 
Pappa och mamma har samma ansvar till sina barn att barnen växa upp på ett lämpligt sätt. 
Jag tycker att pappa och bör uppfoster sitt barn tillsammans, det är viktigaste sak i deras liv. Om pappa har pappaledig, han kan känna till barn annars det blir svårt att ta kontakt med i framtiden, den första året är viktiga.

fredag 31 januari 2014

Försvar för en åsikt

Vi har börjat att titta på en serie som heter "Fröken Frimans Krig". Vi har tittat på den första delen. Det handlar om en kvinna som kämpa till kvinnorätt, hon görde en kvinnsförening som många kvinnor blev medlem i.De öpnnade en mat butik för första steg.

Jag har valt Axels åsikt som säger "en fru bör vara hemma när hennes man kommer från jobbet, det är en fru som måste vara". Jag tror att Axel bli rädd att tappa sin makt i hemma, han brukade sitta vid makten över Lotties liv ens hennes tankar, han kan inte acceptera att en kvinna  har något aktivitet i samhälle.

Det fanns många kvinnor som kunde inte bästemma över sitt liv i Iran och i hela världen förr i tiden. I Iran en kvinna fick inte att bästemma för sitt liv, innan att gifta sig hennes far bästemmede och efter det hennes man bli chef, men nu man och kvinna har samma rätt i hemma och i samhälle.

Jag tycker att det finns ingen inled att visa en man är bättre än kvinna eller tvärtom. Alla har samma rätt i livet och en av dem utan den andra är (ohel)

fredag 24 januari 2014

Mina kära lärare



På den kurs vi har två bra lärare, Teresa och Stina .
Jag har bara bild på en av dem, tyvärr.

Förväntningar på kursen

Jag har börjat e ny kurs på Svenska. Jag känner till nya klasskamrater, det kommer att pratar mycket på svenska. Vi kan diskutera om olika ämne.

Jag önskar att jag kan prata och fattar mig svenska mer.

På den här kursen jag kan lära mig att hur kan jag läsa en bok på ett annat sätt, hur kan jag ha min åsikt och hur argumentera det och jämföra med andra, det är viktig.

Den här kursen redo oss till nästa steg.